Doorgaan naar hoofdcontent

Doe je eigen ding

Eén van de grootste voordelen aan studeren, lesgeven en een gezin runnen is dat ik me tamelijk goed kan inleven in mijn doelgroep afstandsonderwijs. Er zijn heel veel situaties waarbij ikzelf onmogelijk een kant-en-klare oplossing kan geven, hun situaties zijn vaak veel moeilijker dan die van mij! Maar toch kan ik af en toe helpen de scherpe randjes eraf te halen...

Na die jaren combineren besef ik maar al te goed hoe eenzaam het soms wordt als werkstudent. De gewone student zit (bijna) iedere dag tussen de medestudenten, je ziet anderen zweten en zwoegen en je hebt begot zelfs live studiegroepen die elkaar helpen (of tegenhouden). Wanneer je lessen online volgt (of gewoon zelf studeert), heb je die sociale omgeving niet, dan moet je puur op jezelf alles zien te vinden en op te lossen. Daarom raad ik iedereen aan om je toch te wagen aan enkele colleges om mensen te leren kennen. Je hoeft geen dikke vriendjes te worden (al hebben we er hier zelfs een vriendin/babysit aan overgehouden!) maar gewoon enkele mensen met wie je af en toe iets kan bespreken. Dat bespreken is in onze moderne tijd erg eenvoudig geworden: Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp... dus socialiseren dat studeren!

Af en toe lezen dat iemand anders ook worstelt, even geen zin meer heeft... Meezagen tijdens de blok en examenperiode "dat-het-toch-zo-zwaar-is" kan gewoon deugd doen, zelfs als je stiekem geniet van de adrenaline die in deze periode door je lijf giert.

Anderzijds: doe je eigen ding! Ergens gaat een mens altijd op zoek naar rolmodellen: mensen die hetzelfde doen als jou (of nog beter, het al met succes gedaan hebben) en die je inspiratiebron kunnen worden. Dat is heel tof, er zijn veel leuke mensen en veel leuke bronnen! Maar, er is één grote valkuil: ga niet te ver mee in het verhaal van anderen. Ik heb me hier hard laten aan vangen!

We spraken ooit af om colleges volledig uit te schrijven (dit is een hot topic dezer dagen aan de unief) en het werk te verdelen. Eén persoon uit mijn werkstudentengroepje ging vooruit als een sneltrein, ik maakte me grote zorgen omdat ik dit tempo niet kon volgen. Hoewel ik intussen de bachelor al afgewerkt had en dus niet direct overbezorgd hoefde te zijn over mijn capaciteiten, hakte dit er hard in. Bleek uiteindelijk dat die persoon én een man was die weinig tot geen huishoudelijk werk hoefde te verrichten (ik zeg niet dat dit bij alle mannen zo is, wel in deze situatie!) én tijdelijk ook enkele maanden niet hoefde te werken omdat hij rugproblemen had. 

Ik had geprobeerd om alles bij te benen en door te gaan, ten koste van nachtrust, ten koste van kwaliteit, ten koste van mijn andere vakken en ten koste van mijn humeur... Alleen maar omdat ik geen rekening hield met de 'verschilletjes' tussen onze twee situaties. Moraal van het verhaal: kijk voor jezelf wat wanneer haalbaar is, stel een realistische planning op (niet eenvoudig maar beetje per beetje lukt het wel!) en kijk niet teveel rondom je. Het sociale is af en toe erg belangrijk maar mag je op geen manier hinderen om te bereiken wat jij wil bereiken! Soms ga je sneller dan een ander, soms trager, het is geen sprint maar een marathon. De finish halen, dat is alles wat je nodig hebt (hier heb ik ook nog wel een en ander aan toe te voegen).

Dat "eigen-ding-gedoe" is door te trekken naar alle aspecten van het studeren. Maak jij graag schema's? Gebruik je graag veel kleurtjes? Hou je het liever minimalistisch? Schrijf je samenvattingen? Typ je liever korte syntheses? Kies je eigen methode uit en doe wat jou het beste helpt! Soms (euh, vaak), lachen mensen (terecht) met mijn planners, stickers, notities, kleurtjes... Niet slecht bedoeld (waarschijnlijk?) en ook niet zo opgenomen, maar die 'rommel' helpt mij. Het helpt me om de droge boel wat vrolijker te houden, het maakt me vrolijk. Het helpt me ook om een overzicht te bewaren, al lijkt het soms een kleurboek: ik weet wat er staat en vind alles snel en makkelijk terug!

Sarah schreef trouwens dit weekend ook een stukje over hoe zij "haar-eigen-ding" doet, dit lees je op haar blog MeMyselfandWe.

Reacties

  1. Dank je voor je link naar mijn blog en voor je eerlijkheid in deze blogpost. Plots voel ik me "begrepen" ofzo? Goed bezig jij!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is de bedoeling van het geheel, bedankt voor je snelle reactie erop :-) Ik zal je ongetwijfeld ook nog aan het woord laten hier!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Plannen op papier

Op vraag deel ik enkele plannenpagina's die ikzelf gebruik. Je kan ze in PDF downloaden, wie liever een (aanpasbare) Word-versie heeft mag mij een mailtje sturen! Veel plezier ermee! De gezinsplanner Dit weekoverzicht is gemaakt voor vijf gezinsleden. Ieder gezinslid heeft één rij voor de hele week. In de cel links plaats je de naam van de persoon in kwestie en vul je de kalender aan. Ideaal om aan de muur te hangen zodat iedereen kan zien wanneer hij waar verwacht wordt. De maandplanner Persoonlijk gebruik ik deze om in drukke maanden een overzicht te krijgen over het geheel. Daarnaast durf ik hem ook gebruiken als blokkalender om aan te duiden wanneer ik welk vak studeer en wanneer ik examen heb. Als leerkracht gebruik ik hem om testen en taken in te plannen.  Weekoverzicht met weekmenu Mijn favoriet. Ik hou van een weekoverzicht waarbij alles naast elkaar staat én ook een volwaardig vakje op zaterdag én zondag hebt.. Ik heb deze lay-out in mijn mini-happy plan

Hé, waar haal jij al die leuke planners?

Wie mijn IG-account volgt, ziet geregeld foto's van mijn agenda en/of weekplanner voorbij komen. Ik zal waarschijnlijk (hum) meer planners hebben dan de gemiddelde Vlaming maar zo overdreven is het allemaal niet (dat geloof ik toch graag). Ze zien er meestal heel verschillend uit omdat ik iedere week - als ontspanning - er wat in pruts; stickertje hier, tekeningetje daar, ... Het noodzakelijke (zonder plannen zou mijn wereld zot draaien) en het aangename (samen met de kindjes wat tekenen/stickeren/stempelen/... is zalig!) aan elkaar gekoppeld. Tijdens de week is er niets leuker om op een lange dag een tekeningetje van één van de (b)engels terug te zien. Daarnaast hou ik ook een planner bij waar ik iedere week enkele kleine foto's in kleef. Ik merkte dat ik minder en minder fotoboeken maak (hell, daar heb ik geen tijd voor!) maar dat ik toch die leuke foto's (en dat zijn er heel wat) niet verloren wil laten gaan. Dus print ik zelf iedere week met de Canon Selphy enkele fot

Overstap van hogeschool naar universiteit - bloopers

"Die universiteitsstudentjes, die hebben nogal een leven hé! Die moeten bijna nooit naar de les, die moeten (bijna) geen stage doen, ze krijgen veel minder opdrachten..." We keken er nogal op neer in de hogeschool. Wij waren degene die het echte werk deden! Wij deden ervaring op tijdens stages én moesten studeren én moesten zorgen dat alle taken op tijd ingediend waren... Die 'van den unief', dat waren verwende gastjes die af en toe eens een boek moesten openslaan. Ik durfde dit in mijn hoofd al wat in twijfel trekken maar telkens ik een uurrooster van de universiteit zag dacht ik toch: "Amai, zo weinig les, wat doen die hele dagen?". Wat een onterechte rotopmerking. Laat ons zeggen dat ik het pas begon te snappen na een volledig jaar colleges volgen. Het tempo waarop je (Engelstalige, Franstalige...) teksten moet doornemen! Geen voorgekauwde cursus in de meeste gevallen. Het duurde ongeveer anderhalf jaar eer ik door had dat er meestal geen 'waarh