Doorgaan naar hoofdcontent

Ventileren en let it go

Schrijven, fotograferen, tekenen, koken... het zijn maar enkele van mijn uitlaatkleppen. Volgens mij heeft iedere mens een uitlaatklep nodig, hoe groot die klep hoeft te zijn, dat moet ieder voor zich uitmaken.

Ik las gisteren enkele artikels over werkstudenten en moet zeggen dat ze in grote lijnen herkenbaar waren. Wanneer je aan het werken bent, denk je al na over die paper die je nog moet schrijven of die tekst die je nog moet lezen. Wanneer je aan het studeren bent, denk je aan die strijk die nog moet gedaan worden. Ben je aan het strijken dan kijk je snel wat Netflix waardoor het hoofd nog verder maalt. Nadien ben je niet tevreden dat het huishouden weer wat op de rollen staat maar denk je aan nog honderd-en-een-dingen die je moet doen.

Het heeft te maken met de huidige verwachtingen die Pinterest-borden, Facebook en andere online toestanden ons voorschotelen: wie droomt niet van hét perfécte bureau (hah, ik heb een bruine tafel met roze poten, hoe Pinterest-worthy is dàt!)? Wie droomt niet van het pérfecte huis zonder hoopjes (zie Lilith), puur gevuld met appeltaart-ruikende aroma's? Of van die afgewerkte to-do-lijst? We willen presteren; op alle vlakken, als de beste.

Volgens mij heeft het echter vooral te maken met je eigen verwachtingen. We leven in een tijd waar zowat àlles mogelijk is, en niets kan leuker zijn dan zelf mogen beslissen waar je heen gaat in je leven. Er is alleen één catch: je moet natuurlijk wel de juiste keuze maken. Je moet de juiste partner kiezen, het juiste aantal kinderen, de juiste job, het juiste huis, de juiste hobby... Want nu we zelf mogen en kunnen kiezen, zijn we het op zijn minst aan onszelf verplicht om toch het perfécte te kiezen, is het niet? Awel hé: b*llsh*t! Want iedere zelfbewuste mens wéét dat hij/zij ook niet perfect is. Nog beter: perfect bestaat helemaal niet, zelfs al zou je er bewust voor kiezen. Perceptie vervangt perfectie; het is maar hoe je iets bekijkt.

Die taak is nog niet af? Bravo, je hebt tijd gemaakt om samen met je gezin te genieten van de mooie zonnige dag! Deed het geen deugd?
Die kinderen zou je even aan het plafond willen plakken? Prima, straks besef je des te meer hoe leuk ze ook wel kunnen zijn!
Je les verliep minder goed dan je gehoopt had? Je hebt terug een uitdaging om het beter te doen en je hebt bijgeleerd vandaag!
Je had tijd tekort om te koken en haalde gewoon een kip met brood? Fijn, je leert je kinderen dat mama's en papa's ook maar gewoon mensen zijn!
Je huis ziet eruit als een speelplaats? Eveneens prima; jullie léven, er mag gelééfd worden! Later zullen je kinderen heus niet terugdenken aan dat clean huis...

Wacht dus niet om 'jezelf te belonen' tot alles 'perfect' is; zoek jouw uitlaatklep en gebruikt ze geregeld. En heb je je best gedaan om één van de puntjes op je to-do-lijst af te werken, wees dan gerust even écht tevreden. De rest volgt wel...

Mijn punt: je mag nog zo streven naar perfectie, op een dag komt er sowieso een einde aan. Wanneer je je perceptie een béétje bijstelt, kan het leven zoveel happier zijn...

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hé, waar haal jij al die leuke planners?

Wie mijn IG-account volgt, ziet geregeld foto's van mijn agenda en/of weekplanner voorbij komen. Ik zal waarschijnlijk (hum) meer planners hebben dan de gemiddelde Vlaming maar zo overdreven is het allemaal niet (dat geloof ik toch graag). Ze zien er meestal heel verschillend uit omdat ik iedere week - als ontspanning - er wat in pruts; stickertje hier, tekeningetje daar, ... Het noodzakelijke (zonder plannen zou mijn wereld zot draaien) en het aangename (samen met de kindjes wat tekenen/stickeren/stempelen/... is zalig!) aan elkaar gekoppeld. Tijdens de week is er niets leuker om op een lange dag een tekeningetje van één van de (b)engels terug te zien.

Daarnaast hou ik ook een planner bij waar ik iedere week enkele kleine foto's in kleef. Ik merkte dat ik minder en minder fotoboeken maak (hell, daar heb ik geen tijd voor!) maar dat ik toch die leuke foto's (en dat zijn er heel wat) niet verloren wil laten gaan. Dus print ik zelf iedere week met de Canon Selphy enkele foto…

Plannen op papier

Op vraag deel ik enkele plannenpagina's die ikzelf gebruik. Je kan ze in PDF downloaden, wie liever een (aanpasbare) Word-versie heeft mag mij een mailtje sturen!

Veel plezier ermee!

De gezinsplanner
Dit weekoverzicht is gemaakt voor vijf gezinsleden. Ieder gezinslid heeft één rij voor de hele week. In de cel links plaats je de naam van de persoon in kwestie en vul je de kalender aan. Ideaal om aan de muur te hangen zodat iedereen kan zien wanneer hij waar verwacht wordt.
De maandplanner Persoonlijk gebruik ik deze om in drukke maanden een overzicht te krijgen over het geheel. Daarnaast durf ik hem ook gebruiken als blokkalender om aan te duiden wanneer ik welk vak studeer en wanneer ik examen heb. Als leerkracht gebruik ik hem om testen en taken in te plannen. 

Weekoverzicht met weekmenu Mijn favoriet. Ik hou van een weekoverzicht waarbij alles naast elkaar staat én ook een volwaardig vakje op zaterdag én zondag hebt.. Ik heb deze lay-out in mijn mini-happy planner en ben er zeer t…

Overstap van hogeschool naar universiteit - bloopers

"Die universiteitsstudentjes, die hebben nogal een leven hé! Die moeten bijna nooit naar de les, die moeten (bijna) geen stage doen, ze krijgen veel minder opdrachten..."

We keken er nogal op neer in de hogeschool. Wij waren degene die het echte werk deden! Wij deden ervaring op tijdens stages én moesten studeren én moesten zorgen dat alle taken op tijd ingediend waren... Die 'van den unief', dat waren verwende gastjes die af en toe eens een boek moesten openslaan.

Ik durfde dit in mijn hoofd al wat in twijfel trekken maar telkens ik een uurrooster van de universiteit zag dacht ik toch: "Amai, zo weinig les, wat doen die hele dagen?". Wat een onterechte rotopmerking. Laat ons zeggen dat ik het pas begon te snappen na een volledig jaar colleges volgen. Het tempo waarop je (Engelstalige, Franstalige...) teksten moet doornemen!

Geen voorgekauwde cursus in de meeste gevallen. Het duurde ongeveer anderhalf jaar eer ik door had dat er meestal geen 'waarheid&#…