Doorgaan naar hoofdcontent

Ventileren en let it go

Schrijven, fotograferen, tekenen, koken... het zijn maar enkele van mijn uitlaatkleppen. Volgens mij heeft iedere mens een uitlaatklep nodig, hoe groot die klep hoeft te zijn, dat moet ieder voor zich uitmaken.

Ik las gisteren enkele artikels over werkstudenten en moet zeggen dat ze in grote lijnen herkenbaar waren. Wanneer je aan het werken bent, denk je al na over die paper die je nog moet schrijven of die tekst die je nog moet lezen. Wanneer je aan het studeren bent, denk je aan die strijk die nog moet gedaan worden. Ben je aan het strijken dan kijk je snel wat Netflix waardoor het hoofd nog verder maalt. Nadien ben je niet tevreden dat het huishouden weer wat op de rollen staat maar denk je aan nog honderd-en-een-dingen die je moet doen.

Het heeft te maken met de huidige verwachtingen die Pinterest-borden, Facebook en andere online toestanden ons voorschotelen: wie droomt niet van hét perfécte bureau (hah, ik heb een bruine tafel met roze poten, hoe Pinterest-worthy is dàt!)? Wie droomt niet van het pérfecte huis zonder hoopjes (zie Lilith), puur gevuld met appeltaart-ruikende aroma's? Of van die afgewerkte to-do-lijst? We willen presteren; op alle vlakken, als de beste.

Volgens mij heeft het echter vooral te maken met je eigen verwachtingen. We leven in een tijd waar zowat àlles mogelijk is, en niets kan leuker zijn dan zelf mogen beslissen waar je heen gaat in je leven. Er is alleen één catch: je moet natuurlijk wel de juiste keuze maken. Je moet de juiste partner kiezen, het juiste aantal kinderen, de juiste job, het juiste huis, de juiste hobby... Want nu we zelf mogen en kunnen kiezen, zijn we het op zijn minst aan onszelf verplicht om toch het perfécte te kiezen, is het niet? Awel hé: b*llsh*t! Want iedere zelfbewuste mens wéét dat hij/zij ook niet perfect is. Nog beter: perfect bestaat helemaal niet, zelfs al zou je er bewust voor kiezen. Perceptie vervangt perfectie; het is maar hoe je iets bekijkt.

Die taak is nog niet af? Bravo, je hebt tijd gemaakt om samen met je gezin te genieten van de mooie zonnige dag! Deed het geen deugd?
Die kinderen zou je even aan het plafond willen plakken? Prima, straks besef je des te meer hoe leuk ze ook wel kunnen zijn!
Je les verliep minder goed dan je gehoopt had? Je hebt terug een uitdaging om het beter te doen en je hebt bijgeleerd vandaag!
Je had tijd tekort om te koken en haalde gewoon een kip met brood? Fijn, je leert je kinderen dat mama's en papa's ook maar gewoon mensen zijn!
Je huis ziet eruit als een speelplaats? Eveneens prima; jullie léven, er mag gelééfd worden! Later zullen je kinderen heus niet terugdenken aan dat clean huis...

Wacht dus niet om 'jezelf te belonen' tot alles 'perfect' is; zoek jouw uitlaatklep en gebruikt ze geregeld. En heb je je best gedaan om één van de puntjes op je to-do-lijst af te werken, wees dan gerust even écht tevreden. De rest volgt wel...

Mijn punt: je mag nog zo streven naar perfectie, op een dag komt er sowieso een einde aan. Wanneer je je perceptie een béétje bijstelt, kan het leven zoveel happier zijn...

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hé, waar haal jij al die leuke planners?

Wie mijn IG-account volgt, ziet geregeld foto's van mijn agenda en/of weekplanner voorbij komen. Ik zal waarschijnlijk (hum) meer planners hebben dan de gemiddelde Vlaming maar zo overdreven is het allemaal niet (dat geloof ik toch graag). Ze zien er meestal heel verschillend uit omdat ik iedere week - als ontspanning - er wat in pruts; stickertje hier, tekeningetje daar, ... Het noodzakelijke (zonder plannen zou mijn wereld zot draaien) en het aangename (samen met de kindjes wat tekenen/stickeren/stempelen/... is zalig!) aan elkaar gekoppeld. Tijdens de week is er niets leuker om op een lange dag een tekeningetje van één van de (b)engels terug te zien.

Daarnaast hou ik ook een planner bij waar ik iedere week enkele kleine foto's in kleef. Ik merkte dat ik minder en minder fotoboeken maak (hell, daar heb ik geen tijd voor!) maar dat ik toch die leuke foto's (en dat zijn er heel wat) niet verloren wil laten gaan. Dus print ik zelf iedere week met de Canon Selphy enkele foto…

Goodbye in vier foto's

Op vijf juli werden de resultaten van Leuven bekendgemaakt, net die dag waren we tien jaar getrouwd. Vorig jaar had ik al gezegd: "Dit vieren we niet, dat wordt misschien de rottigste dag van het hele jaar voor mij!". Ergens in januari stond ik er positiever tegenover, en bereidde ik een klein feestje voor, in't geniep. Gelukkig maar, achteraf gezien, want het werd tweemaal feest!


Genieten van eten was er in academiejaar 2017 - 2018 niet vaak bij, intussen is de knop terug om. Misschien is het tijd om terug te keren naar MissCaesar (mijn voorgaande foodblog), het is zalig om weer eens rustig aan tafel te zitten en een koffie te drinken met smaak. Dat is toch wat anders dan tien schietgebedjes zeggen in de hoop dat de heilige cafeïne zijn werk zal doen om de dag op te peppen.

Once a nerd, always a nerd. Er zijn slechtere manieren om vakantie-avonden door te brengen. De ingrediënten: een kindervrij zwembadjen, een badeendeken en een waterdichte-e-reader. I found heaven en …

Bloed, zweet of tranen? Wat heeft het studeren nu gekost?

Er zijn mensen die het maar niet kunnen laten om naar onze drie nakomelingetjes te kijken en mij te vertellen "hoeveel ze later wel zullen kosten". Dat het erg moeilijk is om enig idee te hebben over wat verder studeren kost. Diezelfde mensen vergeten dat ik eerst en vooral ooit zelf fulltime student was en ten tweede dat ik de laatste jaren zélf mijn opleiding betaalde. Als dikbetaalde (ironie!) ambtenaar met eerdere diploma's heb je geen recht op opleidingscheques, extra ondersteuning, tegemoetkoming.... Dus als je me vraagt wat de laatste jaren letterlijk gekost hebben: véél geld! Ik betaalde volledig inschrijvingsgeld (kassa, kassa); treinbiljetten om naar Leuven af te reizen, parkeergeld voor die avonden waarop ik er enkel met de auto kon geraken, boeken, cursussen, rekentoestellen, programma's... Het kostenplaatje was lager dan een kotstudent (uiteraard), maar geregeld 'moest' ik ook op hotel. Als je om 9u 's morgens of om 8u 's morgens een mond…