Doorgaan naar hoofdcontent

Inspiratieloos uitstelgedrag

"Dien steeds alle taken tijdig in. Zorg dat je steeds voldoende tijd rekent om een opdracht te maken."

Honderd keer heb ik dat zinnetje al getypt de afgelopen jaren. En ondanks mijn eigen overtuiging dat dit zo belangrijk is, merk ik dat ik zelf ook nog geregeld last heb van het uitstelgedrag. Ik stel een dag voorop om goed door te werken en eens die dag er is, duurt het ondanks alle goede voornemens plots enorm lang voor mijn motor begint te werken.

Hoe komt dat toch? Bij mezelf merk ik een patroon: je ziet plots een zee van ruimte voor je, je wil duizend-en-een-dingen gedaan krijgen en daardoor kookt het hersenpan(netje) over. En dan mag je nog zo lachen met mijn lijstjes, weekplanners, dagoverzichtjes, ze helpen.
In mijn "agenda" noteer ik kriebel-krabbel alles samen in veel te kleine kottekes wat het geheel nogal overdonderend maakt. Tip 1 (en note to myself): neem een agenda/planner die groot genoeg is voor je!

Gelukkig zijn er oplossingen. Standaard ligt er bij mij een (ietwat grotere) weekplanner in de kast. Op drukke momenten of momenten waarop het moeilijker lukt om me te concentreren gebruik ik die. Mijn agenda bevat alles wat noodzakelijk is, de weekplanner is meer een "minddrop": de belangrijkste taken die af moeten worden erop genoteerd + ook wat ik die dag zeker niet mag vergeten (Wanneer is die voetbaltraining alweer?) + wat we eten (uiteraard ook HEEL belangrijk).

Deskplanner van HEMA, er zijn veel verschillende soorten

Door het op deze manier op te schrijven, creëer ik orde en is het voor mij duidelijker wat ik nog moet doen. Meestal werk ik deze lijstjes af en doe ik dan nog een en ander erbij, maar door deze mini-lijstjes krijg ik het gevoel dat het best-wel-meevalt en geraak ik sneller in gang. Doordat het "maar'" losse blaadjes zijn geniet ik er ook van om het ding vol te krabbelen tussendoor en hevig te schrappen wat al gedaan is. 

Zo'n "minddrop" kan je evengoed in een schriftje, op een blanco-blad of op een bord uitvoeren. Je smartphone, laptop of tablet bieden trouwens ook verschillende mogelijkheden om digitaal zo'n lijstjes te maken! Je kan natuurlijk perfect je agenda netjes ordenen (dan hoef je niet nog eens extra te noteren) maar dat lukt mij persoonlijk niet. Naast HEMA zijn er nog ongelofelijk veel andere winkels die dit soort lay-out verkopen, online vind je ook zeer veel gratis downloads (voor de geïnteresseerden, ik kan je er van mij bezorgen ook, geef maar een seintje), dus als je dit wil proberen hoef je er zeker geen kapitaal aan uit te geven. Maar als je net als mij een panikeur eerste klasse bent die soms het overzicht verliest, probeer dan even of dit voor jou ook werkt. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hé, waar haal jij al die leuke planners?

Wie mijn IG-account volgt, ziet geregeld foto's van mijn agenda en/of weekplanner voorbij komen. Ik zal waarschijnlijk (hum) meer planners hebben dan de gemiddelde Vlaming maar zo overdreven is het allemaal niet (dat geloof ik toch graag). Ze zien er meestal heel verschillend uit omdat ik iedere week - als ontspanning - er wat in pruts; stickertje hier, tekeningetje daar, ... Het noodzakelijke (zonder plannen zou mijn wereld zot draaien) en het aangename (samen met de kindjes wat tekenen/stickeren/stempelen/... is zalig!) aan elkaar gekoppeld. Tijdens de week is er niets leuker om op een lange dag een tekeningetje van één van de (b)engels terug te zien.

Daarnaast hou ik ook een planner bij waar ik iedere week enkele kleine foto's in kleef. Ik merkte dat ik minder en minder fotoboeken maak (hell, daar heb ik geen tijd voor!) maar dat ik toch die leuke foto's (en dat zijn er heel wat) niet verloren wil laten gaan. Dus print ik zelf iedere week met de Canon Selphy enkele foto…

Goodbye in vier foto's

Op vijf juli werden de resultaten van Leuven bekendgemaakt, net die dag waren we tien jaar getrouwd. Vorig jaar had ik al gezegd: "Dit vieren we niet, dat wordt misschien de rottigste dag van het hele jaar voor mij!". Ergens in januari stond ik er positiever tegenover, en bereidde ik een klein feestje voor, in't geniep. Gelukkig maar, achteraf gezien, want het werd tweemaal feest!


Genieten van eten was er in academiejaar 2017 - 2018 niet vaak bij, intussen is de knop terug om. Misschien is het tijd om terug te keren naar MissCaesar (mijn voorgaande foodblog), het is zalig om weer eens rustig aan tafel te zitten en een koffie te drinken met smaak. Dat is toch wat anders dan tien schietgebedjes zeggen in de hoop dat de heilige cafeïne zijn werk zal doen om de dag op te peppen.

Once a nerd, always a nerd. Er zijn slechtere manieren om vakantie-avonden door te brengen. De ingrediënten: een kindervrij zwembadjen, een badeendeken en een waterdichte-e-reader. I found heaven en …

Bloed, zweet of tranen? Wat heeft het studeren nu gekost?

Er zijn mensen die het maar niet kunnen laten om naar onze drie nakomelingetjes te kijken en mij te vertellen "hoeveel ze later wel zullen kosten". Dat het erg moeilijk is om enig idee te hebben over wat verder studeren kost. Diezelfde mensen vergeten dat ik eerst en vooral ooit zelf fulltime student was en ten tweede dat ik de laatste jaren zélf mijn opleiding betaalde. Als dikbetaalde (ironie!) ambtenaar met eerdere diploma's heb je geen recht op opleidingscheques, extra ondersteuning, tegemoetkoming.... Dus als je me vraagt wat de laatste jaren letterlijk gekost hebben: véél geld! Ik betaalde volledig inschrijvingsgeld (kassa, kassa); treinbiljetten om naar Leuven af te reizen, parkeergeld voor die avonden waarop ik er enkel met de auto kon geraken, boeken, cursussen, rekentoestellen, programma's... Het kostenplaatje was lager dan een kotstudent (uiteraard), maar geregeld 'moest' ik ook op hotel. Als je om 9u 's morgens of om 8u 's morgens een mond…