Doorgaan naar hoofdcontent

Je kan alles maar niet tegelijk

Ik krijg heel geregeld de vraag "Maar oe daj gij da allemaal doet!?".

Awel... Er is jammergenoeg geen sluitende methode. Ik doe inderdaad een en ander tegelijk, net zoals ik-weet-niet-hoeveel-mensen. Neen zeggen is niet echt een van mijn specialiteiten, maar ik heb het wel al wat geleerd de afgelopen jaren.

Uiteindelijk komt het simpelweg neer op: wat wil je doen, wat moet je doen en wat ga je doen?
Bijvoorbeeld: je MOET voor de kindjes zorgen. Je kan hen geen drie weken uitzetten omdat het even niet uitkomt. Je WIL graag een bepaalde job/studie/naar de kapper/sporten/uitgaan/... Je MOET werken want je moet wel de rekeningen kunnen betalen. Je WIL graag een bepaalde job uitoefenen. 

FEIT 1: alles kan niet, of toch niet tegelijk. 
Waar ik een dikke (haha) twee jaar geleden heel hard vermagerde, zijn er nu terug een kleine tien kilo bij. Frustrerend? Bwa. Een beetje. Maar niet onoverkomelijk. Waarom? Omdat ik ook wou werken, wou extra kleinigheidjes doen, omdat ik wou tijd maken voor iedereen hier thuis. Omdat ik door de rugpijn soms gewoon geen goesting heb om extra te bewegen. Omdat ik mijn studies wou opnemen en daar ook volledig wou voor gaan. En weet je, er zijn maar 24u/dag, dan heb je ook bepaalde limitaties.

FEIT 2: je moet kiezen, of toch tijdelijk.
Ik heb gekozen om mijn eetschema even opzij te zetten. Ik kook zowat iedere dag, ik eet relatief gezond maar ik heb geen discipline om én al mijn eten af te wegen/te controleren én voor iedereen te zorgen én een thesis te schrijven én te studeren én te werken én... Jammer, ja. Maar 't zijn keuzes. Ik probeer alles een béétje binnen de perken te houden maar vooral realistisch te zijn. Soms moet je even kiezen, hoe belangrijk alles ook is. Op een bepaald moment komt alles terug op zijn plooi, probeer je vooral dat te herinneren.

FEIT 3: je moet doelen opsplitsen.
Zeker bij keuzes die veel tijd vragen is het (volgens mij) erg belangrijk om je doel op te splitsen in allerlei kleinere doelen. Zo kan je effectief 'kleinigheden' afwerken en behaal je tussendoor kleine successen die weer motiveren om verder te gaan. Die doelen (hoor je me al komen?) noteer ik in mijn planner/agenda. Ook hier weer: realistisch zijn (een volledig onderzoek uitschrijven in één dag is niet echt realistisch), en niet panikeren wanneer een doel toch niet tijdig behaald wordt. Wel je plan bijstellen en (nog) realistisch(er) bijwerken.

Een beetje realisme kan een droom in werkelijkheid nog mooier maken. 

FEIT 4: soms moet je "FOERT" zeggen. 
Er zijn dagen waarop het echt niet vooruit gaat. Je hoeft er natuurlijk geen gewoonte van te maken (anders zal het niet lukken), maar af en toe moet je "FOERT" kunnen zeggen. Soms begin ik te werken en moet ik een tekst vijfmaal lezen voor ik het snap. Niet omdat hij te moeilijk is maar omdat het gewoon niet lukt. Op zo'n moment moet je durven zeggen: "Dit is het niet." en kan je wat anders gaan doen. Dat 'wat anders doen' varieert hier van een bad/douche nemen, strijken, koken, tot een wandeling tot Netflix kijken. Als je jezelf op die hele slechte momenten dwingt om verder te doen, raak je enkel maar gefrustreerd.
Vaak is het zo dat ik door "FOERT" te zeggen druk van de ketel neem en nadien des te sneller door werk. Soms is dat dan tot 's avonds laat, maar dan heb ik iets gehad aan mijn dag én aan mijn avond.
De andere optie is om een ganse dag traag te werken, gefrustreerd te zijn 's avonds en daarna een hele nacht wakker te liggen "Omdat het niet ging zoals ik hoopte".

FEIT 5: geloof in jezelf maar ook niet teveel.
De dingen die ik het minst goed deed (of rotslecht deed) waren vaak dingen waar ik een extreem goed gevoel bij had. Erg idioot, maar soms zorgt een bepaalde invalshoek ervoor dat je blind wordt voor alles rondom die invalshoek. Uiteraard moet je geloven dat je iets kan en dat het zal lukken. Maar probeer ook steeds kritisch te blijven; is er naast je hyper-ongelofelijke-fantastische-idee nog een andere (minder flashy) mogelijkheid?

FEIT 6: een goeie portie geluk is ook nuttig.
Als puntje bij paaltje komt hebben wij nog nooit gigantische tegenslagen gehad; aan het einde van de huidige rit zijn we met zijn allen gezond, we zijn in staat om te werken, we voelen ons goed, we hebben een (toffe!) job, ik heb de mogelijkheid om verder te studeren... Dus soms heb je ook simpelweg geluk nodig. Hout afkloppen dat we ook de komende jaren dat klavertje vier aan onze zijde blijven houden...

Blijf gewoon weg van de hoeken; ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Plannen op papier

Op vraag deel ik enkele plannenpagina's die ikzelf gebruik. Je kan ze in PDF downloaden, wie liever een (aanpasbare) Word-versie heeft mag mij een mailtje sturen! Veel plezier ermee! De gezinsplanner Dit weekoverzicht is gemaakt voor vijf gezinsleden. Ieder gezinslid heeft één rij voor de hele week. In de cel links plaats je de naam van de persoon in kwestie en vul je de kalender aan. Ideaal om aan de muur te hangen zodat iedereen kan zien wanneer hij waar verwacht wordt. De maandplanner Persoonlijk gebruik ik deze om in drukke maanden een overzicht te krijgen over het geheel. Daarnaast durf ik hem ook gebruiken als blokkalender om aan te duiden wanneer ik welk vak studeer en wanneer ik examen heb. Als leerkracht gebruik ik hem om testen en taken in te plannen.  Weekoverzicht met weekmenu Mijn favoriet. Ik hou van een weekoverzicht waarbij alles naast elkaar staat én ook een volwaardig vakje op zaterdag én zondag hebt.. Ik heb deze lay-out in mijn mini-happy plan

Hé, waar haal jij al die leuke planners?

Wie mijn IG-account volgt, ziet geregeld foto's van mijn agenda en/of weekplanner voorbij komen. Ik zal waarschijnlijk (hum) meer planners hebben dan de gemiddelde Vlaming maar zo overdreven is het allemaal niet (dat geloof ik toch graag). Ze zien er meestal heel verschillend uit omdat ik iedere week - als ontspanning - er wat in pruts; stickertje hier, tekeningetje daar, ... Het noodzakelijke (zonder plannen zou mijn wereld zot draaien) en het aangename (samen met de kindjes wat tekenen/stickeren/stempelen/... is zalig!) aan elkaar gekoppeld. Tijdens de week is er niets leuker om op een lange dag een tekeningetje van één van de (b)engels terug te zien. Daarnaast hou ik ook een planner bij waar ik iedere week enkele kleine foto's in kleef. Ik merkte dat ik minder en minder fotoboeken maak (hell, daar heb ik geen tijd voor!) maar dat ik toch die leuke foto's (en dat zijn er heel wat) niet verloren wil laten gaan. Dus print ik zelf iedere week met de Canon Selphy enkele fot

Bulletgewijs to-do'en: lijstje

x boodschappenlijstje opstellen . boodschappen doen . 21st century learning afwerken . problem solving verder afwerken < 14u nieuwe banden halen O examen boekhoudkundige vaardigheden op donderdag < verbeteren examens < punten ingeven < eindscores ingeven O inhaalevaluaties voor de afstandscursisten < verbeteren inhaalevaluaties < punten ingeven < eindscores ingeven > OWP evalueren < indienen opdracht ! glittertattoo's voor verjaardagsfeestje? . AVEVE gaan: rolfondant en toebehoren . gerief halen voor het feestje - opvolgen dubbele bestelling * resultaten deel 1 verder uittypen O Coffeetime met Renilde Bepaalde dingen klinken waarschijnlijk als Chinees...  Op zondag maak ik (meestal) een overzichtje met wat er de komende week op 'het programma' staat. Niet onbelangrijk wanneer je graag wil dat je kinderen op tijd hun gerief mee hebben naar school. Niet onbelangrijk wanneer je cursisten de komende week examens hebben en je h