Doorgaan naar hoofdcontent

Je even terug student voelen is positief voor het leerkracht-zijn

"Leerkracht", je moet het woord maar uitspreken en meteen krijg je heel wat reactie. Iedereen heeft er wel een mening over, logisch ook want iedereen heeft ooit een leerkracht voor zijn neus gehad. Die meningen liggen volgens mij altijd ergens in het midden, maar die discussie wil ik niet voeren.

Feit is: als leerkracht begin je na enkele jaren sommige zaken vanzelfsprekend(er) te vinden. Soms leg ik vijf keer iets op een andere manier uit voor een cursist het vastheeft. Dat doe ik met veel plezier én ik word er tenslotte ook voor betaald. Maar tegelijk stel je je soms de vraag hoe het komt dat het zolang duurt voor iemand een bepaalde structuur of inhoud ziet of onder de knie krijgt...

Zelf ben je zo vertrouwd met de materie (of dat zou je toch moeten zijn) dat het een deel geworden is van jezelf. Je staat ermee op en je gaat ermee slapen. Dat dat voor die mensen aan de andere kant van de banken niet zo is, daar denken we niet altijd aan.

Het is erg moeilijk om dat terug vast te krijgen; die moeilijkheden. Je vergeet al snel dat je in de klas zelf ooit strubbelingen had met een bepaald vak. Meestal herinner je je vooral dat "het een moeilijke leerkracht was" of "dat het vak gewoon te veeleisend was". Of dat is bij mij toch zo. Nochtans, heeft het vaak niet te maken met de leerkracht of het vak maar met jezelf. Nieuwe dingen zijn moeilijk, zeker als je ze niet voldoende kan koppelen aan de voorkennis die je reeds hebt.

Soms ben je bang, dat iets niet zal lukken, dat je de eindmeet niet zal halen. Of je bent onzeker omdat je niet voor aap wil staan door een 'domme' vraag te stellen. Dan mag die leerkracht nog duizendmaal zeggen dat domme vragen niet bestaan, vaak helpt dat niet echt om de vraag toch te stellen. Moeilijke materie dus. Voor leerkrachten én de leerlingen/cursisten/studenten.

En dan is het goed om als leerkracht al eens zelf terug die ervaringen op te doen. Mocht je mij vragen wanneer heb je jou al belachelijk of idioot gevoeld, dan steek ik nu beide handen in de lucht. Ik mag zeggen dat ik een vlotte pen heb, ik durf beweren dat ik goed kan structureren en plannen, maar om de een of andere reden is het schrijven van mijn thesis andere paté. Plots is die structuur helemaal niet meer zo duidelijk, blijken die letters veel trager op papier te komen en is de angst om mij onherroepelijk belachelijk te maken extreem aanwezig. Ik word geacht volwassen te zijn (18+, 30+ zelfs), ik geef potverdikke zelf les en ik heb ettelijke studiejaren achter de rug. Dat maakt het allemaal alleen maar gecompliceerder. Ik heb niets te verliezen en tegelijk mag ik niet gedroomd hebben dat het zo dicht bij de eindmeet allemaal mislukt.

Dus ik begrijp weer heel goed wat sommige cursisten doormaken en ik besef ook hoeveel geluk ik heb dat ik reeds de kans kreeg om een beroep te vinden waar ik van hou en waarvoor ik het nodige diploma kon bemachtigen. Ik wil nu niet meer opgeven aangezien het zo dichtbij is, maar ik zal verdikke content zijn als ik weer 'gewoon' fulltime kan helpen met anderen om hun diploma te behalen en hun dromen waar te maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Doe je eigen ding

Eén van de grootste voordelen aan studeren, lesgeven en een gezin runnen is dat ik me tamelijk goed kan inleven in mijn doelgroep afstandsonderwijs. Er zijn heel veel situaties waarbij ikzelf onmogelijk een kant-en-klare oplossing kan geven, hun situaties zijn vaak veel moeilijker dan die van mij! Maar toch kan ik af en toe helpen de scherpe randjes eraf te halen...

Na die jaren combineren besef ik maar al te goed hoe eenzaam het soms wordt als werkstudent. De gewone student zit (bijna) iedere dag tussen de medestudenten, je ziet anderen zweten en zwoegen en je hebt begot zelfs live studiegroepen die elkaar helpen (of tegenhouden). Wanneer je lessen online volgt (of gewoon zelf studeert), heb je die sociale omgeving niet, dan moet je puur op jezelf alles zien te vinden en op te lossen. Daarom raad ik iedereen aan om je toch te wagen aan enkele colleges om mensen te leren kennen. Je hoeft geen dikke vriendjes te worden (al hebben we er hier zelfs een vriendin/babysit aan overgehouden!)…

Mijmeren... de beginnende leerkracht

Gisteren besefte ik, tijdens de lange rit van Leuven terug naar West-Vlaanderen, dat dit echt het laatste jaar wordt. De laatste keren in de aula luisteren naar een Prof. De laatste keren teksten doorspitten, kleuren, studeren... Nog één jaar, nog één keer alles geven.

Toen kwam ook het volgende besef: ik sta meer dan 10 jaar in het onderwijs! Je merkt het al... lange autoritten, die zijn niet aan mij besteed. Teveel gemijmer, teveel nostalgische gedachten in mijn hoofd. Al is er natuurlijk niets mis met even te stil staan bij het verleden.

In de tien onderwijsjaren deed ik heel wat ervaring op en ik botste af en toe eens ferm tegen de muur. Zelfs nu, wanneer je zou denken dat ervaring de bovenhand neemt, steven ik soms nog op die muur af. Maar wat vooral gebeurde tijdens de afgelopen 10 jaar, was het ontdekken van de liefde voor de klas. Het gevoel wanneer je uit de klas komt, nadat een les goed gegaan is, dat is onbeschrijfelijk. Af en toe mogen meemaken dat iemand zegt: "Je he…

Overstap van hogeschool naar universiteit - bloopers

"Die universiteitsstudentjes, die hebben nogal een leven hé! Die moeten bijna nooit naar de les, die moeten (bijna) geen stage doen, ze krijgen veel minder opdrachten..."

We keken er nogal op neer in de hogeschool. Wij waren degene die het echte werk deden! Wij deden ervaring op tijdens stages én moesten studeren én moesten zorgen dat alle taken op tijd ingediend waren... Die 'van den unief', dat waren verwende gastjes die af en toe eens een boek moesten openslaan.

Ik durfde dit in mijn hoofd al wat in twijfel trekken maar telkens ik een uurrooster van de universiteit zag dacht ik toch: "Amai, zo weinig les, wat doen die hele dagen?". Wat een onterechte rotopmerking. Laat ons zeggen dat ik het pas begon te snappen na een volledig jaar colleges volgen. Het tempo waarop je (Engelstalige, Franstalige...) teksten moet doornemen!

Geen voorgekauwde cursus in de meeste gevallen. Het duurde ongeveer anderhalf jaar eer ik door had dat er meestal geen 'waarheid&#…