Doorgaan naar hoofdcontent

Wanneer de vermoeidheid opsteekt

Dat het drukke weken, maanden en zelfs jaren zijn, zoveel is duidelijk. Na vijf weken Leuven op woensdag is de vermoeidheid op en top aanwezig. Het 'treinen' weegt ferm door; gisteren was er alweer vertraging (+30min) waardoor de balans tussen tijd-onderweg (> 4,5u) en les (2u) nogal verstoord is.

Een gesprek met de promotor leerde me intussen ook dat er nog veel werk voor de boeg is (terecht). De taken voor het 'woensdagvak' stapelen zich op en we moeten sprinten om niet achter te blijven. Al ben ik blij dat alle studenten dit beamen; het ligt niet louter aan mij. Het ouderschapsverlof komt binnenkort tot een einde, er is een projectdag op school, zaterdag geef ik nog een workshop (tvv. het Kinderkankerfonds)... En voor je het weet is je energielevel gezakt tot net niet op de grond.

Enerzijds krijg ik nu geregeld de opmerking: "Nog efkes, je bent er bijna." Anderen spreken dit een beetje tegen: "Let maar op dat je niet helemaal een klop krijgt.". Maar wat kan ik op dit moment doen? Opgeven is out of the question. Aan hetzelfde tempo blijven doorgaan voor nog x-aantal maanden eigenlijk ook. Het komt er dus op neer om prioriteiten te stellen.

* Geen workshops meer na zaterdag. Hoewel ik het erg leuk vind om alle agenda's, planners, gooiden... te showen en wat uitleg te geven, kan ik dit op dit moment wat 'missen'. Ik krijg er wel energie uit maar aangezien ik al zoveel aan het werk ben, wil ik in het weekend vooral genieten met ons vijf. Misschien dat er na de zomer wel een vervolg komt, maar daar ga ik me nu even niet druk in maken. En eerlijk is eerlijk; buiten een goed gevoel (door het KKF te steunen) verdien ik er niets aan. Dus opteer ik nu even voor quality-time wanneer het mogelijk is dan om nog extra inspanningen te leveren. In totaal zal ik 310 euro ingezameld hebben; misschien niet gigantisch veel maar toch een mooi bedrag naar mijn mening!

* Geef leuke dingen niet op. Het is erg verleidelijk om de leuke plannen te schrappen en toch nog wat verder te werken. Laten het nu net die leuke dingen zijn die je terug energie geven, niet die sociale verplichtingen of die dingen waar je echt niet onderuit kan. Ik denk dat het erg belangrijk is, hoezeer het eigenlijk niet gepermitteerd is, om af en toe 'foert' te zeggen. Een goeie film, een stapje zetten, een lunchdate... Je batterijen moeten af en toe een béétje opgeladen worden.

* Look on the bright side. Probeer het positieve te zien in dingen. De trein ben ik nu wel beu, toch vind ik het ook wel fijn dat ik eindelijk tijd heb om een boek te lezen. De e-reader is het enige wat me niet misselijk maakt op de trein dus probeer ik die gestolen momenten te gebruiken om iets te doen wat ik graag doe.
Stond ik (door het te laat bekijken van mijn mails) voor de lol in Kortrijk; ik voerde een tof gesprek met iemand die maar af en toe zie. Dus geen verloren ochtend!
En tot slot kan je wel zagen dat het lastig is, dat je "veel" te doen hebt, maar gottekes, we zijn allemaal zo verwend. Soms is het ook wel een eye-opener om even realistisch vanop afstand te kijken wat je moet doen, wat je mag doen en wat je uiteindelijk doet. Wedden dat het allemaal best nog wel meevalt?

Dusseuh, hier wordt niet opgegeven, wel geklaagd. En dat klagen, dat wordt dan weer in perspectief geplaatst waardoor die batterijen terug wat mee kunnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hé, waar haal jij al die leuke planners?

Wie mijn IG-account volgt, ziet geregeld foto's van mijn agenda en/of weekplanner voorbij komen. Ik zal waarschijnlijk (hum) meer planners hebben dan de gemiddelde Vlaming maar zo overdreven is het allemaal niet (dat geloof ik toch graag). Ze zien er meestal heel verschillend uit omdat ik iedere week - als ontspanning - er wat in pruts; stickertje hier, tekeningetje daar, ... Het noodzakelijke (zonder plannen zou mijn wereld zot draaien) en het aangename (samen met de kindjes wat tekenen/stickeren/stempelen/... is zalig!) aan elkaar gekoppeld. Tijdens de week is er niets leuker om op een lange dag een tekeningetje van één van de (b)engels terug te zien.

Daarnaast hou ik ook een planner bij waar ik iedere week enkele kleine foto's in kleef. Ik merkte dat ik minder en minder fotoboeken maak (hell, daar heb ik geen tijd voor!) maar dat ik toch die leuke foto's (en dat zijn er heel wat) niet verloren wil laten gaan. Dus print ik zelf iedere week met de Canon Selphy enkele foto…

Plannen op papier

Op vraag deel ik enkele plannenpagina's die ikzelf gebruik. Je kan ze in PDF downloaden, wie liever een (aanpasbare) Word-versie heeft mag mij een mailtje sturen!

Veel plezier ermee!

De gezinsplanner
Dit weekoverzicht is gemaakt voor vijf gezinsleden. Ieder gezinslid heeft één rij voor de hele week. In de cel links plaats je de naam van de persoon in kwestie en vul je de kalender aan. Ideaal om aan de muur te hangen zodat iedereen kan zien wanneer hij waar verwacht wordt.
De maandplanner Persoonlijk gebruik ik deze om in drukke maanden een overzicht te krijgen over het geheel. Daarnaast durf ik hem ook gebruiken als blokkalender om aan te duiden wanneer ik welk vak studeer en wanneer ik examen heb. Als leerkracht gebruik ik hem om testen en taken in te plannen. 

Weekoverzicht met weekmenu Mijn favoriet. Ik hou van een weekoverzicht waarbij alles naast elkaar staat én ook een volwaardig vakje op zaterdag én zondag hebt.. Ik heb deze lay-out in mijn mini-happy planner en ben er zeer t…

Overstap van hogeschool naar universiteit - bloopers

"Die universiteitsstudentjes, die hebben nogal een leven hé! Die moeten bijna nooit naar de les, die moeten (bijna) geen stage doen, ze krijgen veel minder opdrachten..."

We keken er nogal op neer in de hogeschool. Wij waren degene die het echte werk deden! Wij deden ervaring op tijdens stages én moesten studeren én moesten zorgen dat alle taken op tijd ingediend waren... Die 'van den unief', dat waren verwende gastjes die af en toe eens een boek moesten openslaan.

Ik durfde dit in mijn hoofd al wat in twijfel trekken maar telkens ik een uurrooster van de universiteit zag dacht ik toch: "Amai, zo weinig les, wat doen die hele dagen?". Wat een onterechte rotopmerking. Laat ons zeggen dat ik het pas begon te snappen na een volledig jaar colleges volgen. Het tempo waarop je (Engelstalige, Franstalige...) teksten moet doornemen!

Geen voorgekauwde cursus in de meeste gevallen. Het duurde ongeveer anderhalf jaar eer ik door had dat er meestal geen 'waarheid&#…