Doorgaan naar hoofdcontent

Bloed, zweet of tranen? Wat heeft het studeren nu gekost?

Er zijn mensen die het maar niet kunnen laten om naar onze drie nakomelingetjes te kijken en mij te vertellen "hoeveel ze later wel zullen kosten". Dat het erg moeilijk is om enig idee te hebben over wat verder studeren kost. Diezelfde mensen vergeten dat ik eerst en vooral ooit zelf fulltime student was en ten tweede dat ik de laatste jaren zélf mijn opleiding betaalde. Als dikbetaalde (ironie!) ambtenaar met eerdere diploma's heb je geen recht op opleidingscheques, extra ondersteuning, tegemoetkoming.... Dus als je me vraagt wat de laatste jaren letterlijk gekost hebben: véél geld! Ik betaalde volledig inschrijvingsgeld (kassa, kassa); treinbiljetten om naar Leuven af te reizen, parkeergeld voor die avonden waarop ik er enkel met de auto kon geraken, boeken, cursussen, rekentoestellen, programma's... Het kostenplaatje was lager dan een kotstudent (uiteraard), maar geregeld 'moest' ik ook op hotel. Als je om 9u 's morgens of om 8u 's morgens een mondeling examen hebt, verhoog je je slaagkansen écht door op tijd rustig aanwezig te zijn. Hoewel ik niet in de Hilton of gelijkaardige hotels huisde, die rekeningen dikten toch aan.

Quality-time, ik heb altijd geweigerd om al teveel tijd met de kleintjes te verliezen door voornamelijk avond- en nachtwerk te verrichten maar de afgelopen maanden is er toch wel een pak tijd 'verloren' gegaan op dat vlak. Dat was onvermijdelijk om die masterproef af te werken, het was kiezen voor de minst slechte versie; doorwerken en hopen dat er in de vakantie écht vakantie kon zijn, ofwel treuzelen en nog twee maanden in den blok zitten. Ik hoop ten zeerste dat het doorwerken zijn vruchten afgeworpen heeft, de vakantiestemming is hier intussen al aanwezig!

Gezondheid, hoewel ik gepoogd heb om het zo gezond mogelijk te houden, is er op dit vlak toch redelijk wat fout gelopen. Urenlang stilzitten achter de computer, dagen, nachtenlang... Het werkt niet bevorderlijk voor je lichaam. De afgelopen drie maand was er ook amper tijd om rustig te eten of veel aandacht te besteden aan gezonde(re) voeding/gerechten. Vaak was het eenvoudig om voor de klassieke Vlaamse keuken te gaan en laat die nu niet zo lief zijn voor de lijn. Ik hoor alweer anderen denken "Goh, allemaal excuses!". Voor één keer zou ik dan echt willen roepen: "DE.BOOM.IN.". Lees de feiten: werkende echtgenote (zonder poets/strijkvrouw) met drie kinderen en een meer dan parttime studie, seriously. Niet te vergeten dat ik het afgelopen halfjaar nog workshops deed voor het KinderKankerFonds, geregeld ging meehelpen op school (fruit snijden, rijden naar de sportdagen) en een communiefeest had. En dan kunt ge nog gaan zeveren over de zogenaamde prioriteiten, awel, ik heb prioriteiten gesteld en ik ben héél content met die prioriteiten. Dat ik minder content ben met de staat van mijn verpakking, dat is een feit, maar ik zou het zo opnieuw doen. Nu is't vooruit, en als ik zeg dat ook dit weer goed komt, dan komt dat ook gewoon weer in orde.

Sociaal leven, pas vorige week, na de masterproefverdediging, viel de frank dat het sociale leven toch een beetje een deuk gekregen heeft. Ik ben op zot veel plaatsen en events geweest de afgelopen twee jaar, maar steeds met de rem erop. Niet dat ik het nodig vind om telkens compleet los te gaan, maar er was altijd een verstandig stemmetje aanwezig die zei: "Nu nog zoveel uur genieten en dan weer ...". Naar gemoedsrust toe, naar volledig into-the-moment zijn, was het geheel toch wel zwaar.

Twee dagen van mijn huidige zomervakantie heeft het me intussen ook gekost. Vorige week donderdag na de proclamatie zijn we nog iets gaan drinken en ik ben twee dagen slingerziek geweest. Vollédig onterecht, ik had amper iets gedronken. Ik vermoed dat het vat met zenuwen en slaaptekort eindelijk gebarsten was.

Zonder dramatisch te willen doen, 't was een dolgedraaide rit. Onafhankelijk van de resultaten (die pas eind deze week bekendgemaakt worden), weet ik dat ik niet in de wieg gelegd ben voor wetenschappelijk onderzoek. Vroeger was ik overtuigd dat dit mijn ding ging zijn, met mijn neus tussen de boeken, nieuwe dingen opsnuiven, mee aan de wieg staan van één of andere methodologie... blijkt dit niet het geval te zijn! Ik hoef me wel nooit meer af te vragen "Wat als...", nu weet ik het tenminste. Ik moet er wel bij zeggen dat wat ik geleerd heb ongelofelijk veel bijdraagt aan mijn huidige job én dat ik met een volledig andere bril naar de onderwijspraktijken kijk. Dus sowieso was dit knettergek avontuur het waard, achteraf gezien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hé, waar haal jij al die leuke planners?

Wie mijn IG-account volgt, ziet geregeld foto's van mijn agenda en/of weekplanner voorbij komen. Ik zal waarschijnlijk (hum) meer planners hebben dan de gemiddelde Vlaming maar zo overdreven is het allemaal niet (dat geloof ik toch graag). Ze zien er meestal heel verschillend uit omdat ik iedere week - als ontspanning - er wat in pruts; stickertje hier, tekeningetje daar, ... Het noodzakelijke (zonder plannen zou mijn wereld zot draaien) en het aangename (samen met de kindjes wat tekenen/stickeren/stempelen/... is zalig!) aan elkaar gekoppeld. Tijdens de week is er niets leuker om op een lange dag een tekeningetje van één van de (b)engels terug te zien.

Daarnaast hou ik ook een planner bij waar ik iedere week enkele kleine foto's in kleef. Ik merkte dat ik minder en minder fotoboeken maak (hell, daar heb ik geen tijd voor!) maar dat ik toch die leuke foto's (en dat zijn er heel wat) niet verloren wil laten gaan. Dus print ik zelf iedere week met de Canon Selphy enkele foto…

Goodbye in vier foto's

Op vijf juli werden de resultaten van Leuven bekendgemaakt, net die dag waren we tien jaar getrouwd. Vorig jaar had ik al gezegd: "Dit vieren we niet, dat wordt misschien de rottigste dag van het hele jaar voor mij!". Ergens in januari stond ik er positiever tegenover, en bereidde ik een klein feestje voor, in't geniep. Gelukkig maar, achteraf gezien, want het werd tweemaal feest!


Genieten van eten was er in academiejaar 2017 - 2018 niet vaak bij, intussen is de knop terug om. Misschien is het tijd om terug te keren naar MissCaesar (mijn voorgaande foodblog), het is zalig om weer eens rustig aan tafel te zitten en een koffie te drinken met smaak. Dat is toch wat anders dan tien schietgebedjes zeggen in de hoop dat de heilige cafeïne zijn werk zal doen om de dag op te peppen.

Once a nerd, always a nerd. Er zijn slechtere manieren om vakantie-avonden door te brengen. De ingrediënten: een kindervrij zwembadjen, een badeendeken en een waterdichte-e-reader. I found heaven en …

Een thesis in fasen van een zwangerschap en een bevalling

één
Ongeveer negen maand duurt het academiejaar, de tijd waarin je geacht wordt een thesis te schrijven. Die periode lijkt op zich erg lang, maar voor je het weet nader je de 40 weken. Je kan vroeger indienen dan de deadline maar op zich blijkt het eerder een tot-de laatste-dag-opdracht te worden. Voor wie het niet lukt in die 40 weken is er nog steeds de optie om overtijd te gaan en in augustus in te dienen. 
twee Het begin is erg spannend: een onderwerp kiezen, onderzoek opstarten, literatuur doorworstelen. Al die nieuwe dingen, fantastisch! Naarmate de tijd vordert wordt het echter lastiger en lastiger. Iedere seconde dwarrelen er gedachten in je hoofd, je blijft denken: nog zoveel maanden, nog zoveel weken, nog zoveel dagen. En nog zoveel te doen. De vermoeidheid steekt de kop op en niet weten wanneer alles precies eruit zal komen en op papier zal staan maakt het alleen maar spannender. Je blijft doorgaan, je weet dat het niet kan blijven duren en je hoopt dat het goed komt.
drie Ho…